torstai 2. toukokuuta 2013

Ekologisuus

Ekologisuudella tarkoitetaan ympäristön huomioimista. Ekologisuus on energian kulutuksen minimoimista, kierrätystä, luonnonvarojen säästöä sekä pyrkimystä mahdllisimman vähäisiin päästöihin ja jätemääriin. 


Tekstiilialalla nämä seikat näkyvät jo materiaalivalinnoissa. Tuote on valmistettu ekologisesti, kun  sen tuotannossa on käytetty mahdollisimman vähän luonnonvaroja ja tuotettu mahdollisimman vähän jätteitä, sekä se on valmistettu uusiutuvista luonnonmateriaaleista.



Tekstiilialalla on hyvä välttää tiettyjä materiaaleja, jos suinkin vain on mahdollista. Sellaiset materiaalit kuten polyesteri, nailon, akryyli, polypropeeni ja elastaani ovat petrokemian tuotteita eli valmistettu maaöljystä jalostamalla. Synteettisten materiaalien ongelmina ovat öljytuotannon ongelmien ohella kierrätettävyys. Ne eivät maadu luonossa. 




Yksi tekstiiliteollisuuden ekologisuuteen vaikuttavista asioista on jäte. Kuinka valmistaa tuotteita mahdollisimman vähillä ylijäämämateriaaleilla. Voiko esimerkiksi kangasjätteistä vielä valmistaa tuotteita vai voiko tuotteita tehdä säästeliäämmin: 





Ekologista ja samalla trendikästä onkin kierrättää materiaaleja. Vanhasta uutta tekniikalla tuotteitaan tekee esimerkiksi Globe Hope.


Käytetyistä armejan vaatteista tehdään uusia tuotteita.



Globe Hopen ainoat uudet materiaalit ovat luomupuuvilla sekä turvelangat.

Tekstiiliteollisuudessa ekologisuutta on myös tuotteen laatuun panostaminen. Kun tuote on tehty huolella hyvistä materiaaleista, se kestää käytössä pidemmänkin ajan, jolloin asiakkaan ei tarvitse tyytyä kertakäyttökulttuuriin. 

Tietoa vihreistä materiaaleista ja ympäristömerkeistä:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti