torstai 2. toukokuuta 2013

Käsitteitä

Käsityö on käsin tehty tuote. Käsityö on voitu valmistaa työkaluja apuna käyttäen tai se on kokonaan käsin muotoiltu. Monista tuotteista saatetaan sanoa, että ne ovat käsityötä, vaikka käsin tehtävän työn osuus olisi vain pieni osa. Tuotteen markkinoiminen käsityönä saattaa tuoda sille erillistä arvoa. Asiakkaalle saattaa merkitä paljon, että tuote on valmistettu vaivalla ja ajan kanssa eikä teollisesti halpana liukuhihnatyönä.

Käsi- ja taideteollisuus
Käsiteollisuudella tarkoitetaan pääasiassa käsityövälinein tehtävää tuotantoa. Käsiteollisuudessa koneita käytetään käsitöitä enemmän, mutta esimerkiksi viimeistelyssä käsin tehtävällä työllä on suuri merkitys.  
Taideteollisuus on koriste- ja käyttöesineiden suunnittelua sekä valmistusta. Taideteollisuus voi olla käsityötä, mutta on mahdollista käyttää erilaisia koneita apuvälineinä. 

Taidekäsityö tarkoittaa taiteellisesti muotoillun käsityön tekemistä. Taidekäsityötä voivat olla lasi, keramiikka, huonekalumateriaalit, tekstiilit, sekä jalometallit. Taidekäsitöitä ovat esimerkiksi korunvalmistus ja puutyöt. Suuresti valmistettuna taidekäsityö on taideteollisuutta.

Teollinen muotoilu on tuotteen suunnittelua ja valmistusta teollisesti. Teolliseen muotoiluun liittyy suureksi osaksi muotoilu- ja käyttöinnovaatioita. Teollisessa muotoilusssa on tärkeää perehtyä käytettävyyteen ja muotoilun on tuettava sitä. Tuotekehitys on suuri osa teollista muotoilua. 

Design eli muotoilu on esineen tai kohteen käytettävyyden sekä muodon suunnittelua ja valmistusta. Designissa yhdistyvät muotoilija, muotoileminen ja muoto. Design sanaa käytetään melko vapaasti ilmaisemaan jotakin nimekästä tai uutta muotoilua. Designilla voidaan tarkoittaa kaikkea ihmisen muotoilemaa, mutta sanana se tarkoittaa jotain tiettyä lisäarvoa tuotteelle. 
Suomalaista designia: http://www.finnishdesignshop.fi/


Onko aaltomaljakko designia?
Eero Aarnion pallotuoli







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti